انواع مختلفی از دستگاههای اسپرسو ساز خانگی Home Espresso Machine در بازار موجود است. برای افرادی که تجربه استفاده از آنها را ندارند، دشوار است که تصمیم بگیرند کدام دستگاه قهوه ساز خانگی مناسب آن هاست. شما ممکن است دستگاهی اتوماتیک و سریع بخواهید و یا برعکس ابزاری که کنترل مستقیم شمارا فراهم میکند.
دستگاه اسپرسو ساز خانگی(Home Espresso Machine):
دستگاه اسپرسوساز برای اولین بار در کشور ایتالیا در سال ۱۸۸۴ اختراع شد. دستگاهی که جز اصلی کافه هستند، با این حال مدلهای زیادی هستند که برای مصرف خانگی نیز مناسبند. مزیت اصلی دستگاه اسپرسو خانگی، توانایی شما برای دم آوری قهوه را بالا میبرد. این دستگاه به شما کمک میکند تا مهارت های خود را در خانه بالا ببرید، شما میتوانید پارامترهای عصاره گیری را به درستی کنترل کنید و تغییرات مورد نیاز را اعمال کنید.
دستگاههای اسپرسوی خانگی دارای اشکال و اندازه گوناگونی هستند و معمولا به ۳ دسته کلی تقسیم میشوند: غیر اتوماتیک، اتوماتیک، نیمه اتوماتیک.
دستگاههای غیر اتوماتیک از طریق اهرم و یا پمپ جریان آب را با فشار به روی بستر قهوه انتقال میدهند.
بیشتر دستگاههای اسپرسو ساز خانگی نیمه اتوماتیک هستند، هنگام استفاده از دستگاه های نیمه اتوماتیک، قهوه را آسیاب میکنید، سبد حمل کننده فیلتر(porta filter) را پر میکنید، سطح قهوه را فشرده (Tamp) میکنید و دکمه عصارهگیری را میزنید. در این روند با تغییر پارامترهای مختلف مانند مقدار سابه خشک قهوه، اندازه سایز آسیاب و… امکان تغییر در عصاره گیری را نیز میدهد.
در دستگاههای نیمه اتوماتیک شما برای عصاره گیری شروع و پایان را کنترل میکنید اما در دستگاههای اتوماتیک عصاره گیری به صورت خودکار قطع میشود.
هرکدام از این زیر مجموعه ها به شما اسپرسو و نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو ( کاپوچینو، لاته، آمریکانو) میدهند، اما در نظر داشته باشید که عصارهگیری یک اسپرسوی با کیفیت در خانه به زمان و تمرین نیاز دارد.
یک نکته مهم برای کاربران دستگاه اسپرسو ساز خانگی این است که هنگام تمپ کردن (فشار سابه خشک قهوه در سبد) به این نکته توجه کنند که بسته به فشار وارد شده روند عصاره گیری کمی تغییر میکند. ولی این مطلب را به عنوان پارامتر تغییر دهنده اصلی درنظر نگیرید.
دستگاه کپسولی قهوه(Pod and Capsule Espresso machine):
اگه دنبال یک دستگاه قهوه ساز سریع میگردید که بتوانید بدون زمان خاصی اسپرسو داشته باشید این دستگاه میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد، دستگاههای کپسولی برای افرادی که همیشه در عجلهاند و به یک اسپرسو سریع نیاز دارند یک انتخاب عالی است.
در سال ۲۰۱۸ فقط در کشور انگلستان ۵۹ میلیارد کپسول قهوه فروخته شد و بازار جهانی در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. همچنین برای مشتریانی که میخواهند ترکیب چند طعم باهم را امتحان کنند انتخاب خوبی است، شما میتوانید کپسول هایی با طعم های مختلف یکی پس از بعدی استفاده کنید و یا حتی یک لیوان پر کافئین از طعم های مختلف داشته باشید.
استفاده از این دستگاه قهوه ساز خانگی بسیار ساده است شما یک کپسول را وارد دستگاه میکنید، یک دکمه را فشار میدهید و بعد از چند ثانیه قهوه شما آماده است. اکثر دستگاههای کپسولی تنظیمات از پیش تعیین شده روی خود دارند که نسبت آب به قهوه(Ratio) متفاوتی برای نوشیدنی استفاده میکنند. اما به طور کلی دستگاه های کپسولی کنترل کمتری نسبت به دستگاههای دیگر به شما میدهند.
بسیاری این دستگاه را به دلیل اندازه کوچک و جا به جایی راحت ترجیح میدهند، همچنین برای خانواده های کوچک که تعداد زیادی در روز قهوه نمیخورند هم انتخاب خوبی است.
دستگاه قهوه ساز خانگی دمی یا فیلتر کافی(Filter and Batch Brewing):
برای افرادی که به دنبال قهوه سبک تری نسبت به اسپرسو هستند دستگاه قهوه دمی انتخاب خیلی خوبی است، استفاده از آنها بسیار ساده است و در کل سبک دیگری از نوشیدنی را ارائه میکنند.
با این وجود این دستگاه برای عصاره گیری یک لیوان قهوه زمانی بین ۳ تا ۵ دقیقه نیاز دارد و به همین دلیل از درجه آسیاب درشتتری برای قهوه ها نیز استفاده میشود. به دلیل درجه آسیاب درشتتر و زمان بیشتر، این دستگاه به آب بیشتری برای دم آوری نیاز دارد.
دستگاه قهوه دمی برای خانوادههایی که قهوه زیادی در طول روز مینوشند انتخاب خوبیاست، به این دلیل که شما میتوانید یک پارچ کامل از قهوه را دم آوری کنید و برای مدتی هم قهوهی داخل پارچ را روی مبدل حرارتی گرم نگه دارید.
با زمان دم آوری طولانیتر طعم های (Flavor) پیچیده و لذت بخش قهوه کامل مشخص میشوند و حس دهانی(Mouth feel) سبک تری خواهید داشت در حالی که شما در اسپرسو نوشیدنی با وزن بیشتری دارید.
استفاده از این دستگاه بسیار ساده است. آب را به مخزن اضافه کنید، قهوه خود را آسیاب کنید، فیلتر کاغذی را با آب بشورید، فیلتر را داخل محفظه دم آوری بگذارید، قهوه را داخل محفظه دم آوری بریزید، یک دکمه را میزنید و منتظر میمانید تا قهوه دم بکشد.
با این حال با استفاده از نسبت آب به قهوه از پیش تعیین شده به شما کمک میکند تا بهترین خصوصیات قهوه را در فنجان نهایی داشته باشید. با این که نسبت ها در دستگاههای مختلف متفاوت است؛ نسبت آب به قهوه 1:16 تا 1:18 یعنی به ازای هر 1 گرم قهوه، 16 تا 18 گرم آب توصیه میشود. پس به همان میزان آب داخل مخزن دستگاه اضافه کنید
دستگاه دانه به فنجان (Bean-To-Cup Machine):
اگر یک روش فوق العاده راحت برای نوشیدن قهوه تازه آسیاب شده و دم کرده میخواهید، دستگاههای خانگی دانه به فنجان یک گزینه ایدهآل است، اگر در درجه اول فقط برای اسپرسو به این نوع دستگاهها نگاه کنیم، آنها دستگاه های اسپرسو فوق اتوماتیک هم گفته میشود. مزیت اصلی استفاده از این نوع دستگاهها این است که افراد به زمان زیادی برای تهیه نوشیدنی نیاز ندارند و فقط با زدن یک دکمه نوشیدنی آنها بعد از چند دقیقه آماده است.
با دستگاه های دانه به فنجان، شما دانه قهوه خود را به داخل دستگاه میریزید و دستگاه بر اساس روش دمآوری انتخاب شده از طریق تیغههای آسیابی که در درون دستگاه قرار دارد دانه را متناسب با نوع دم آوری آسیاب کرده و به صورت خودکار عصاره گیری را شروع میکند.
برخی از دستگاههای دانه به فنجان قابلیت گرم کردن شیر دارند و شما با نسبت مورد نظرتان ترکیب شیر قهوه از پیش تعیین شده را نیز میتوانید انتخاب کنید، برخی از این دستگاهها قابلیت تعریف دستور دمآوری را نیز دارند و شما میتوانید دستورالعمل مورد علاقه خود را به آنها اضافه کنید.
کل مراحل آسیاب شدن دانه و دم شدن قهوه فقط چند دقیقه طول میکشد، این دستگاهها برای افرادی که دوست دارند طیف وسیعی از نوشیدنی های کافه ای داشته باشند بدون این که زمان زیادی صرف کنند مناسب است.
- دمآوری دستی (Manual Brewing):
با وجود گزینههای فراوان اتوماتیک در بازار، برخی مصرف کنندهها ترجیح میدهند که کنترل بیشتری بر نحوه عصارهگیری خود داشته باشند. روشهای دمآوری دستی مانند: چکانهای (Pour Over)، غوطهوری(Immersion) به مهارت بیشتری نیاز دارند، این روش ها میتوانند نتایج کاملا متفاوتی را در فنجان به شما ارائه کنند.
برای مثال: دمآوری چکانهای به شما این امکان را میدهد که نت های طعمی واضح تری و حس دهانی چای مانند و اسیدیته Acidity مطلوبی را استخراج کنید.
برای دم کردن قهوه به صورت دستی شما به تجهیزات بیشتری از جمله: ترازو، آسیاب خوب، احتمالا یک کتری خوب نیاز دارید. استفاده از این روش مزیت های خود را نیز داراست. شما میتوانید تجهیزات خود را به راحتی حمل کنید و هنگام سفر حتی به راحتی در کنار خود داشته باشید.
- نکات مهم برای دمآوری قهوه در خانه:
مهم نیست که شما کدام ابزار و یا دستگاه را انتخاب میکنید فقط باید در نظر داشته باشید که فقط با تمرین و نوشیدن میتوانید قهوه خوبی دم کنید.
سعی کنید که همیشه دستگاه و تجهیزات خود را در تمیزترین حالت ممکن نگه دارید تا قهوه دم شده مزه کهنه و بدی ندهد. قسمت هایی از دستگاه که با پودر قهوه در تماس هستند، به سرعت رسوب و روغن قهوه را به خود جذب کنند.
فنجان و پارچ (Server) خود را گرم کنید تا خروجی شما گرم تر باشد و قهوه دم شده کیفیت خود را از دست ندهد.
فیلترهای کاغذی را حتما قبل از شروع دمآوری با آب گرم بشویید تا طعم کاغذ را از آنها بگیرید و به ابزار به درستی بچسبند.
برای اندازه گیری قهوه و آب از ترازو استفاده کنید، مقیاسی را مشخص کنید ، این به شما کمک میکند که نسبت ایدهآل آب به قهوه خود را بتوانید انتخاب کنید.
در آخر از دانهی قهوهی خوب استفاده کنید، قهوه ای را تهیه کنید که بر روی بستهبندی آن مشخصات کامل مانند طعمیادها، ارتفاع، روش فراوری ومحل کاشت دانه و از همه مهمتر تاریخ برشته کاری آن نوشته شده باشد.