تاریخچه دستگاه اسپرسو   1401/12/8

دستگاه اسپرسو همیشه نمادی از تخصص و نوآوری بوده است، همچنین نمایانگر هنر تهیه قهوه خوب . در این مقاله به مسیری که دستگاه اسپرسو طی کرده است  می‌پردازیم.

این دستگاه  راه درازی را طی کرده است تا به شکل امروزی در آمده و در کافه های امروزی به فراوانی دیده می‌شود. نکته جالب اینجاست که اصول کلی کار اسپرسو تا به امروز همواره در حال تغییرات جزئی بوده و پیشرفت‌های تکنولوژی امکانات شگفت انگیزی به ساختار این ماشین اضافه کرده است.

نمونه اولیه ماشین اسپرسو را می‌توان در اواخر قرن نوزدهم جستجو کرد. در ادامه این مطلب تکامل دستگاه های اسپرسو در قرن 21 را بررسی می‌کنیم.

ایده اولیه برای اختراع دستگاه اسپرسو‌ساز، در اواخر قرن نوزدهم و توسط شخصی به نام گوستاو‌کسل (Gustav Kesse) ارائه شد، دستگاهی که،  اولین دستگاه شبیه به اسپرسو‌ساز بود و با ایجاد فشار بخار و عبور آب از سطح قهوه، در مدت زمان اندک نوشیدنی مناسبی تهیه می‌کرد اما این ایده هرگز قابل ساخت و پیاده‌سازی نبود.

 

 

 

 

 

 

شش سال بعد فردی به نام «Angelo Moriondo» توانست با الهام از طرح او، حق ثبت اختراع اولین دستگاه را به نام خود ثبت کند. دستگاه ساخته شده توسط موریندو شباهتی به اسپرسو‌ساز‌های امروزی نداشت و قهوه را در حجم بالا تهیه می‌کرد.  این دستگاه از یک دیگ بخار برای انتقال آب از طریق یک قهوه در حدود 1.5 بار فشار استفاده می‌کرد.این دستگاه هرگز به صورت تجاری تولید نشد و امروزه هیچ نمونه‌ای از آن وجود ندارد.

در سال ۱۹۰۱ لوئیجی بزرا ( Luigi Bezzera ) و دسیدریو پاوانی ( Desiderio Pavoni ) با الهام گرفتن از طرح موریندو، دستگاه اسپرسوساز متفاوتی را ساختند، این دستگاه دارای پورتا فیلتر بود و برای گرم کردن آن از آتش استفاده می‌شد. اسپرسو بیزرا با استفاده از شعله آزاد دمای دمش را به حدود 90 درجه سانتی‌گراد (195 درجه فارنهایت) کاهش داد، اما حفظ قوام دما دشوار بود. همچنین آن‌ها قطعه‌ای دیگر به دستگاه اضافه کردند که مانند نازل‌های بخار امروزی عمل می‌کرد و در گرم کردن شیر، کاربرد فراوانی داشت. بزرا و پاوانی این دستگاه را آیدیله ( Ideale ) و قهوه‌ای که به وسیله ی آن تولید می‌شد را کافی اسپرسو ( Cafee Espresso ) نام‌‌گذاری کردند. نهایت توان این دستگاه ۱/۵ الی ۲ بار بود و شات‌های تهیه شده توسط آن آبکی، تلخ و فاقد کرما (Coffee Crema) بود. با وجود اینکه این دستگاه موفقیت منطقه‌ای بدست آورد، اما استقبال گسترده‌ای از آن نشد. 

 

 

 

 

در سال ۱۹۶۱، ارنست والنته (Ernesto Valente) نسل جدیدی از دستگاه‌های اسپرسو‌ساز به نام (Faema 61) را وارد بازار کرد و با این کار تحولی در دنیای اسپرسو ایجاد شد. دستگاه ساخته شده توسط والنته دارای پمپ فشار الکتریکی بود که باعث شده بود دستگاه نسبت به گذشته بسیار کوچک‌تر شود  و بدون نیروی فیزیکی کار کند. همچنین قهوه تهیه شده به وسیله این دستگاه از کیفیت بهتری نسبت به قبل برخوردار بود و کار کردن با آن برای باریستا‌ها راحت‌تر شده بود. 

 

 

 

 

طرح و سبک قهوه‌های اسپرسو: 

با توجه به تمام تغییراتی که در دستگاه قهوه اسپرسو به وجود آمده است آن را تبدیل به یک جعبه شگفت‌انگیز کرده است  فابریزیو می‌گوید: «این تحول در طراحی، چندین ویژگی نوآورانه مانند طراحی ارگونومیک، استفاده از مواد با كیفیت و … كاملاً سهولت  استفاده را به همراه داشته است» جذابیت بصری در کافی‌شاپ به کمک دستگاه‌های اسپرسو به زیبایی به چشم می‌خورد. فابریزیو می‌گوید: «مهمان‌نوازی همچنان مهمترین جنبه کافه‌های مدرن است و راه‌اندازی آن مهم است، اما خدمات و نحوه احساس [کافی‌شاپ شما] برای مشتری تفاوت واقعی را ایجاد می‌کند.» از منظر عملکردی، دستگاه‌های اسپرسو نیز در طول سال‌ها با کوچک شدن دیگ‌ها و پمپ‌ها، کوچک و کوچک اما پرکاربردتر شده‌اند.و نقش مهمی در زیبایی کافه‌ها ایجاد کرده‌اند. امروزه اقسام قهوه‌سازهای اسپرسو طراحی و ساخته شده‌ است،  اسپرسو سازهای کپسولی و همچنین اسپرسو سازهایی که با استفاده از پد قهوه کار می ‌کنند، جزو نسل جدیدتر قهوه‌ سازها است. همچنین قهوه‌ سازهایی ساخته شده‌اند که قابلیت استفاده از این پودر، پد و کپسول را در کنار هم دارند. اسپرسو سازهای مسافرتی نیز بخش دیگری از تکنولوژی جدید برای ساخت قهوه‌سازها هستند. این اسپرسو سازها می‌توانند بدون حرارت مستقیم  یا استفاده از برق، اسپرسویی با کیفیت به شما ارائه دهند. 

اگر از مطالعه تاریخ و مسیر دستگاه اسپرسو لذت بردید میتوانید مقاله “ نوشیدنی بر پایه اسپرسو ” را مطالعه کنید تا نوشیدنی متفاوتی را تجربه کنید.