قهوه برای آنهایی که عاشق قهوه هستند یک نوشیدنی معمولی نیست بلکه آمادهسازی قهوه برای آنها یک تفریح است و به دنبال قهوهسازهای متفاوت و متنوع هستند، در گذر زمان طعم و مکانیسم قهوه با روشهای مختلفی به تکامل رسیده است.که در ادامه به سه قهوهساز محبوب اشاره میکنیم
از رایجترین انواع قهوهساز میتوانیم به سه روش چکانهای، عوطهوری و تحت فشار یاد کرد. هر زمان شما بتوانید با قهوهسازهای متفاوت آشنا شوید میتوانید براساس میزان قهوهای که در روز مصرف میکنید، طعم قهوه و …. مناسبترین قهوه را از قهوهساز متناسب با آن را انتخاب کنیم.
روش چکانهای:
یکی از رایجترین تکنیکها برای دم کشیدن استفاده از دستگاه قهوهساز چکانهای است. که بیشتر مناسب استفاده روزمره است، طعم قهوه در این دستگاه بسیار نرم است و نه بیشازحد تلخ. نکته هائز اهمیت در این روش استفاده از فیلتر مناسب دستگاه و درجه آسیاب متناسب با آن است، فیلترها معمولا در 3 جنس کاغذی، پارچهای و فلزی هستند، خاطرتان باشد که قبل از استفاده از ابزار حتما ابتدا فیلتر دستگاه را یکبار آبکشی کنید، فیلترهای کاغذی یکبار مصرف هستند و بعد از استفاده دور انداخته میشوند ولی فیلترهای پارچهای و فلزی بعداز مصرف باید تخلیه و شسته شوند تا بو و چربی قهوه روی آن از بین برود و در فیلتر ماندگار نشود، همچنین فیلترهای فلزی حتما باید با دقت خشک شوند. نکته مهم دیگر اینست که به دلیل عبور سریع آب از بستر قهوه و خروج همزمان عصاره، درجه و سایز آسیاب باید متوسط رو به درشت باشد، خیلی ریز را انتخاب نکنید زیرا راه خروج عصاره بسته و بستر قهوه اصطلاحا گل میشود و تلخی قهوه نهایی را تشدید میکند، خیلی درشت را نیز انتخاب نکنید زیرا آب فرصت نفوذ به مرکز ذرات را پیدا نمیکند و سریعا خارج شده و عصارهگیری کامل اتفاق نمیوفتد.
فرآیند کار :
همانطور که گفتیم این دستگاه دارای یک مخزن و یک فیلتر است. مخزنی برای ریختن آب تازه و فیلتری که مناسب ابزار یا دستگاه باشد. عنصر گرمایشی در دستگاه قهوه ساز آب را گرم کرده، آب گرم از بستر قهوه عبور کرده و از مسیر انتهای فیلتر خارج میشود. درنتیجه، شما قهوه دم کرده را در مخزن یا قوری معمولا شیشهای جمع میکنید. در برخی دستگاهها قوری شیشهای بر روی یک صفحه حرارتی قرار دارد تا قهوه را برای مدت طولانی گرم نگه دارد.
نکات مثبت
- روند تهیه قهوه به صورت اتوماتیک انجام میشود و نسبت به سایر موارد نیاز کمتری به نیروی انسانی است
- مدتزمان بیشتری قهوه را گرم نگه میدارد.
- این سیستم از فناوری ساده و آسانی برخوردار است.
نکات منفی
- اگر قهوه به مدت طولانی بر روی صفحه حرارتی قرار گیرد باعث میشود آب داخل محلول قهوه شما کم کم بخار شود، نوشیدنی باقی مانده غلظت بیشتری به نسبت آب داخل مایع پیدا میکند و طعم تلخی در قهوه قوت میگید، برای نگهداری قهوه دم شده به مدت طولانی بایست آن را داخل فلاسکهای دوجداره ریخته و نگه دارید.
- تنظیمات خاصی برای تنوع وجود ندارد بنابراین با محدودیت خاصی برای هر مارک روبرو هستیم.
روش غوطهوری:
یکی دیگر تکنیکها برای دم کشیدن قهوه استفاده از دستگاه قهوهساز غوطهوری است.
این روش نیاز به صرف وقت و دقت بیشتر نسبت به روش قبل البته از نوع اتوماتیک آن دارد و بیشتر مناسب استفاده تک الی دو نفره است، قهوه نهایی در این دستگاه کمی غلیظتر است و شاهد بالانس مزهای بیشتری هستیم. این روش اما پیچیدگی خاصی ندارد فقط تنها نکته مهم زمان و تلاطم است.
فرآیند کار :
درین روش شما مقداری قهوه در محفظهای بسته میریزید، آب را به صورت جداگانه گرم کرده و به آن اضافه میکنید، بعد از گذشت 2 تا 3 دقیقه با قاشق تلاطمی ایجاد میکنید زیرا آب و قهوه ساکن و آب به مرحله اشباع رسیده است و نیاز به محرک برای عصاره گیری بیشتر دارد، سپس پس از ایجاد تلاطم مجدد به مایع زمان داده و بعد از حدود 4 تا 6 دقیقه عصاره را از داخل ابزار به ظرف دیگری منتقل و آن را فیلتر میکنید تا تفاله قهوه از آن جدا شود.
نکته مهم بعدی درجه و سایز آسیاب است که بایستی درشت را انتخاب کنید زیرا آب مدت زیادی با ذرات آسیاب شده در تماس است و اگر ذرات ریز باشند تلخی نوشیدنی و میزان مواد جامد محلول در آب زیاد میشود.
نکات مثبت
- روشی بسیار آسان و بدون دردسر
- بالانس مزههای تلخ شیرین و اسیدی که برای هر سلیقهای مناسب است
- ابزارهای این روش معمولا ارزان قیمتتر از سایر روشها هستند
نکات منفی
- عصارهگیری خیلی قابل کنترل نیست
روش تحت فشار:
شاید محبوبترین روش خلق عصاره جذاب قهوه این روش باشد، احساس نیاز به قهوه خوش طعمی که در زمان کوتاهی تهیه شود همان علتی بود که اسپرسو را خلق کرد. درین روش نیز درجه آسیاب شما بسیار مهم است اما این بار شما به درجه آسیاب ریزتر احتیاج دارید. برای داشتن نوشیدنی تحت فشار به دستگاهی نیاز داریم که آب را با فشار بالاتر از ⅕ بار به بستر قهوه وارد کند. در نظر داشته باشید که بار (Bar) همان واحد سنجش فشار است.
فرآیند کار :
ابزارهایی مانند موکاپات و ماشین اسپرسوها نوشیدنی تحت فشار را میسازند که میتوان آنها را جزو قهوهساز محبوب دانست ، در موکاپات این فشار از جوش آمدن آب داخل محفظه و حرکت آب به سمت آزاد شدن به قهوه وارد میشود و در ماشین اسپرسوها از پمپهای فشار که معمولا قابل تنظیم هم هستند بهره گرفته میشود، فشار در این دستگاهها از بازه 3 تا 15 بار میتواند متغیر باشد و هرقدر دستگاه پیشرفتهتر باشد فشار با دقت بیشتری قابل تنظیم و حتی کنترل است.
دراین دستگاهها از فیلترها یا سبدهای فلزی برای نگهداری قهوه آسیاب شده استفاده میشود که در حجمهای مختلف در دسترس است و عبور مواد محلول و نامحلول بیشتر موجب داشتن نوشیدنی با غلظت و تنواری بالاتری به همراه دارد.
نکات مثبت (ماشین اسپرسو)
- عصارهگیری قابل کنترل است
- مدتزمان عصارهگیری کوتاه است
- تقریبا تمامی المانها قابل تغییر هستند
- امکان داشتن نازل بخار و آب جوش
نکات منفی
- نیاز به نیروی انسانی متخصص
- در اکثر مواقع سنگین و غیر قابل حمل
- قیمت بالا
در این مقاله تلاش کردیم شما را با سه قهوهساز محبوب آشنا کنیم تا بتوانید بهترین قهوه خود را با روش مناسبی تهیه کنید، اگر از مطالعه سه قهوهساز محبوب لذت بردید مقاله ” آشنایی با قهوه عربیکا” را به شما پیشنهاد میکنیم.